16

En härlig grillkväll och Chimichurrisås

Posted by Tant Gul on 19 augusti, 2012 in Mat, Vin |

 

Den här lördagen ville jag bjuda min man och min son på en extra god middag. En middag tillagad med samma omsorg och kärlek som jag känner för de två. :-)

När vi under frukosten diskuterade vad de båda kände för att äta så längtade mannen efter en grillad köttbit och sonen ville ha korvstroganoff. Eftersom mitt mål var att de båda två männen i mitt liv skulle trivas extra mycket den här kvällen så tänkte jag uppfylla deras middagsönskemål.

Jag bestämde mig för att grilla grönsaker samt Rostas biffar. Himla gott kött att grilla, tycker jag.

De grönsaker som jag grillade var aubergine, olika färger av paprika samt gul lök.  Jag penslade grönsakerna lätt med olivolja blandat med lime. När grönsakerna var färdiggrillade blandade jag dem i en skål tillsammans med riven Pecorino, havsalt och pinjenötter.

Biffarna kryddade jag bara med lite salt och peppar. När det är bra kvalitet på köttet kan jag tycka att det är gott att hoppa över marinad och göra det så enkelt.

Till det här gjorde jag något som är så himla gott. Chimichurri – en sydamerikansk sås som är både underbart god och så användbar. Och den här såsen kan man med fördel använda som marinad till kött eller fisk (tex. makrill). Men den här gången valde jag att använda den som en fristående sås till det grillade köttet och den varma salladen.  Det funkar också jättebra. Ett annat sätt att använda såsen på är som dipp till exempelvis till potatisklyftor eller kokta grönsaker.

Den här såsen kan förstås göras på lite olika sätt. Men ett måste är bland annat vitlök och någon örtkrydda. Ofta ingår det också chili. Det receptet jag gjorde den här gången hittade jag i en av Arla kökets receptbroschyrer från den här sommaren.

Chimichurri

2 hackade vitlöksklyftor

4 msk smör – & rapsolja

2 msk pressad citronsaft

1/2 hackad röd chili

2 msk oregano

1/2 tsk salt

Fräs vitlöken i smör och rapsoljan i en kastrull. Rör ner övriga ingredienser. Skär köttet i skivor och lägg på ett fat. Dekorera med babyspenat. Häll den varma såsen över köttet. Servera med de grillade grönsakerna. Jag gjorde lite mer sås som jag serverade i en skål att ha över de grillade grönsakerna också.

 

Mannen gick riktigt igång på den här menyn och bestämde sig för att bjuda på ett extra gott vin till maten, så han plockade fram en Chateau Reysson 2007 ur gömmorna. :-

 

Dags att smaka av vinet. Mmmm..så gott!  Och vad annat kan det bli när det är mannen som har valt vinet. :-)

Glöm inte att dricka vatten även om du dricker vin till maten. Man brukar säga att man ska dricka lika många glas vatten som glas vin för att behålla vätskebalansen i kroppen.

En härlig middag och ljuvlig kväll blev det. Och sonen då? hur gick det för honom? Jodå han fick sin korvstroganoff och var lika salig som mannen. Receptet på den får ni en annan dag. :-)

Och ikväll är det jag som sitter och njuter av ett glas vin under tiden som mannen lagar kvällens middag.

Tant Gul :-)

Etiketter:, , , ,

16 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages