9

Det är andra advent och vi gör minicupcakes

Posted by Tant Gul on 9 december, 2012 in Mat |

 

 

Usch! Det har varit en seg helg med en envis förkylning som inte vill släppa taget om mig. Men nu har har jag fått igång min facebooksida så ni är välkomna att följa mig där också.

Ni som redan börjat följa mig i facebook vet att jag var ensam hemma igår kväll. Man och son begav sig till goda vänner, hade trevligt och åt en god middag. Själv låg jag nedbäddad i sängen, såg på tv och åt skräpmat, dvs. pommes strips och grillkorv samt en påse godis. Det var också helt okej :-) När sonen råkade se min bild av ”skräpmaten” i facebook utbrast han ” Mamma sån där mat vill jag också äta!” Pommes strips och grillkorv har inte varit av något större intresse hos sonen tidigare. Men tydligen såg det plötsligt gott ut när han såg bilden och jag berättade att jag kvällen innan hade  frossat i det. Så nu, ikväll har jag lagat tomatsoppa (den här gången med buffelmozzarella i) till mannen och mig. Och sonen, ja han ville ha pommes strips med grillkorv. 

Trots att jag känner mig ganska hängig fick sonen och jag till minicupcakes till dagens adventsfika. Eftersom det var bara familjen som skulle fika idag så gjorde vi inte någon stor mäng cupcakes. Vi delade dessutom på smeten. Den ena halvan smet blev vaniljcupcakes och den andra halvan blev pepparkakscupcakes. Man kan förstås också ha i saffran i vaniljsmeten om man vill ha saffranscupcakes. Ursprungsreceptet kommer från Allt om mats hemsida. Men som vanligt har jag gjort en del modifieringar så att det passar oss bättre. Jättegoda blev de!

Minicupcakes (ca 18 st)

1 ägg

0.75 dl stevia strö eller vanligt strösocker

25 g smör

1, 75 dl vetemjöl

0.5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

0.5 dl mjölk

ev. 1/2 pkt (1 pkt är 0.5 g) saffran eller mindre mängd

Till pepparkakssmeten:

2 krm ingefära

2 krm nejlikor

4 krm kanel

Glasyr:

200 g philadelphiaost

3 msk florsocker

0.5 msk vaniljsocker

Garnering

frysta lingon eller röda vinbär

Rör ihop ägg och socker lätt. Smält smöret och rör ner i äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten. Tillsätt mjölken.

Lägg över hälften av smeten i en annan skål. Tillsätt pepparkakskryddorna.

Klicka ut vanlij/saffransmeten och pepparkakssmeten med en sked i minicupcakesformar. Formen ska fyllas till en bit under formens kant. Grädda mitt i ugnen i ca 2 min i 175 grader.

Låt cupcaken svalna.

Rör ihop färskost med florsocker och vaniljsocker. Fyll smeten i en spritspåse och spritsa på den. Garnera med frysta lingon eller röda vinbär.

Apropå julstämning:

På fredagen när jag gick här hemma och snorade kände jag plötsligt doften av jul. Jag kunde inte först komma på vad det var men till slut insåg jag att det var en av mina hyacinter som doftade. Och för mig är doften av hyacint eller pepparkaka eller och saffran lika med jul.

Nu är det två veckor kvar till jul och ikväll är det dags att skriva en ”att göra lista” inför jul. 

Hoppas ni har haft en trevlig andra advent.

  Tant Gul :-)

Etiketter:, , , ,

9 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages