15

Crostini med Svamptapenade

Posted by Tant Gul on 25 september, 2012 in Mat |

När vi hade vinprovning hemma hos mig i fredags bjöd jag förstås på mat också. Förutom att det är gott att äta något tillsammans är tanken att vi också ska prova vinerna tillsammans med en maträtt. Som ni nog vet förändras ofta smakupplevelsen av vinet till maten. Jag bjöd på en grönsaksgratäng som jag har skrivit om tidigare. Den här gratängen blir alltid lika uppskattad när jag bjuder på den. Och den är god. Mustig och smakrik. Hemligheten är tomatsåsen som ska stå och puttra länge. Receptet på gratängen hittar ni här. Jag tyckte att Nessa Albarino 2010 (93002) passade bäst till den här gratängen. Riojan som jag inte alls var så förtjust blev i alla fall något bättre tillsammans med maten. 

Vi brukar alltid äta något litet innan vi börjar prova vinerna. Alla kommer ju direkt från sina jobb och behöver få något i magen. Att prova vin på tom mage är ju inte så lyckat. Jag hade gjort en svamptapenade.  Den innehåller både kantareller och karljohansvamp eller champinjoner. Den här tapenaden är väldigt god och passar bra att göra nu på hösten. Receptet har jag hittat i Allt om mats stora kokbok. Vissa små ändringar har jag dock gjort i receptet för att det ska passa mig ännu bättre.

Crostini 8 pers

16 tunna skivor baguette

2 msk olivolja

1 tsk flingsalt

Lägg brödskivorna på en plåt och pensla dem med olivolja. Strö över flingsalt. Rosta mitt i ugnen i 200 grader tills de fått gyllenbrun färg i kanterna.

Svamptapenade 8 pers

2 vitlöksklyftor

1 liten rödlök

1 liter kantareller

1 liter karljohansvamp eller champinjoner

2 msk +1/2 dl olivolja

1 1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 tsk tryffelolja

2 msk hackad timjan

Skala och hacka rödlök och vitlök. Ansa och skär svampen i bitar, Stek svampen i 2 msk olja i en stekpanna i ca 5minuter. Tillsätt löken. Krydda med salt och peppar. Tillsätt 1/2 dl olivolja och värm utan att koka, sila och spara oljan. Låt svampen kallna.  Mixa med en mixerstav. Tillsätt den avsvalnade olivoljan under omrörning.  Tillsätt timjan. Rör om. Smaka av med tryffelolja.

Lägg en klick tapenade på varje brödskiva och servera på ett fat.

Jadå vi åt en efterrätt också. Men den kommer jag att berätta om i nästa inlägg. Ni vet, den som väntar på något gott….

 

 Tant Gul :-)

Etiketter:, ,

15 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages