14

Costolette alla pizzaiola eller kokt hockeyklubba

Posted by Tant Gul on 24 februari, 2013 in Mat |

Kokt hockeyklubba

Om man är två eller kanske fler i familjen som lagar mat är det nog ofta så att var och en har rätter som är ens egen. Hemma hos oss kokar till exempel gärna man och son hockeyklubba. Eller kanske mer riktigt bladet på klubban. Målet är att man ska vinkla eller hooka klubbladet åt ena hållet. Målet är att lättare få skotten höga det vill säga man ska få upp pucken en bit upp i luften när man skjuter. Men, det finns regler för hur mycket man får hooka en klubba. Men här går gränsen för mitt engagemang i klubbladsvinkling. :-)

Kotlett med tomatsås

Costolette alla pizzaiola eller fläskkotlett kokad i tomatsås är också en rätt som min man bjuder familjen på lite då och då. I det här receptet ska köttet ligga och puttra i tomatsåsen vilket ger ett mycket mört kött och en tomatsås som får en underbart god smak. Hittar du inte några fina mogna tomater så går det också bra att använda burktomater av god kvalitet.

Costolette alla pizzaiola/Fläskkotletter i tomatsås (4 pers)

500 g mogna tomater (eller hela tomater i burk av god kvalitet)

3-4 klyftor vitlök

3 msk olivolja

4 fläskkotletter à 200 g

2 msk tomatpuré

1 1/4 dl rödvin

1 msk färsk oregano

salt

nymalen peppar

Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skär fruktköttet i grova bitar. Skär vitlöken i tunna skivor. Hetta upp 2 msk olivolja i en stekpanna. Lägg i kotletterna och bryn dem på båda sidorna. Ta upp kotletterna och salt och peppra och lägg på ett fat, täck över och ställ åt sidan.

Häll av nästan allt fett ur stekpannan, låt dock lite vara kvar. Häll på1 msk ny olivolja och hetta upp den. Fräs vitlöken mjuk, strö över hälften av oreganon och rör ner tomathacket och tomatpurén. Häll på rödvinet och låt såsen koka upp. Låt såsen koka under omrörning tills den tjocknar lite. Smaka av med salt och peppar.

Lägg kotletterna i såsen och låt de sjuda under lock på svag värme i ca 15 minuter tills köttet är mört. Vänd köttet en gång under tiden. Garnera med resten av oreganon och servera. En grönsallad är gott till.

Medan kotletterna fått vila efter bryningen bildas kryddigt saftkött. Det ska förstås också hällas i tomatsåsen. (recept hämtat ur: Det italienska köket av Hess mfl)

tomatsås

Alla pizzaiola betyder att något, till exempel kött eller fisk, tillagas i en tomatsås. I pizzans tomatsås om man ska vara exakt. Man kan tillaga schnitzlar, biff eller fisk i skivor på samma sätt. Det blir jättegott

                                               Tant Gul :-)

Etiketter:,

14 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages