4

Citronmarinerad kyckling med ugnsgrönsaker

Posted by Tant Gul on 1 april, 2013 in Mat |

 

citroner

Sitter för först gången den här våren ute på altanen med en kopp kaffe och njuter av solen. Jag känner hur energi och glädje sprida sig i kroppen, som alltid när vårsolen kommer fram. Men det går rykten om snöoväder igen. Något som jag dock försöker träng bort ur mitt medvetande just nu. Jag vill bara njuta av den här stunden.

Helgen har varit lugn och vilsam. Mycket god mat och mycket familjegemensamma aktiviteter har det varit, som promenader, bio, fotbollsträning samt besök av goda vänner.

Jag skrev ju i förra inlägget att vi startade påskhelgen med en god middag tillsammans med trevliga vänner. Det var mannen som stod för varmrätten. Och han bjöd på en fantastiskt god rätt. Kycklingfilébitar som marineras i citron, soja och gurkmeja. Marinad och kyckling ugnsbakas sedan tillsammans med grönsaker och vitlöksklyfor i ugnen. Precis innan rätten är färdig tillsätter man oliver, champinjoner och körsbärstomater. Till det bjöd han på en fetaoströra. Fantastiska smaker som gifter sig bra.

Citronmarinerad kyckling med ugnsgrönsaker (4 portioner)

ca 1 kg kycklingfilé (skuren i bitar)
Marinad

1 st citron, rivet skal och saft (gärna ekologisk)
4 msk olivolja
1 msk soja
1 krm gurkmeja
1 krm svartpeppar

Ugnsgrönsaker
2 st små fänkålsstånd
3 st rättikor
1 st stor rödlök
12 st champinjoner
8 st vitlöksklyftor
20 st gröna oliver
16 st körsbärstomater
Salt
peppar

Blanda marinaden till kycklingen och låt kycklingbitarna marineras i minst 1/2–1 timme. Ansa fänkålen och klyfta varje i 4 delar.  Skala/putsa rättikorna och klyfta dem. Förkoka rättikorna i ca fem minuter. Skala och klyfta löken, dela champinjonerna och skala vitlöksklyftorna. Lägg grönsakerna (förutom tomaterna, champinjonerna och oliverna) med kycklingen tillsammans med marinaden på en ugnsplåt. Rör om väl. Ställ in plåten i ugnen,  på 225 grader. När 20 minuter har gått tillsätter du tomater, champinjoner och oliver som får steka med tills kycklingen är genomstekt, i ungefär 10 minuter. Salta och peppra efter smak.

Fetaoströra

200 g fetaost

1,5 dl creme fraiche

1,5 tsk olivolja svartpeppar

Mosa fetaosten med gaffel, tillsätt creme fraiche och olivoljan och rör ihop till en röra. Smaka av med peppar.

Servera kycklingen och grönsakerna med  fetaoströran till. Ät och njut!

Vintips! Förslag på vin som passar bra till maten är lite fylligare, fruktig och fatlagrad chardonnay till exempel ” Gardo & Morris Te Mana Chardonnay 2011″ eller Bourgogne Les Sétilles 2010.

 Citronmarinerad kyckling och ugnsgrönsaker kopiera

Så var min ledighet slut för den här gången. 

Tant Gul :-)

Etiketter:, ,

4 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages