7

Citronkyckling och afrikansk kryddblandning

Posted by Tant Gul on 19 maj, 2013 in Mat |

Afrikansk kryddblandning mm bild 2 kopiera

Jag har en tid letat efter en kokbok med recept från Afrika. Boken heter Africa on my mind och är skriven av Marcus Samuelsson. Marcus Samuelsson är adopterad från Etiopien, uppvuxen i Göteborg men lever idag i New York där han driver den skandinaviska krogen Aquavit, afrikanska restaurangen Merkato 55 och den japanska restaurangen Riingo. Puh! Och jag tycker jag har mycket att göra :-)

Kokbok Africa on my mind

I Africa on my mind återvänder Marcus Samuelsson till sin tidiga barndoms Afrika för att utforska kontinentens rika kultur och kulinariska traditioner. I boken finns både klassiska afrikanska rätter som har gått i arv från mor till dotter i århundraden, och Marcus egna, afrikainspirerade recept. Det är en otroligt vacker bok med många spännande recept och intressant läsning. Boken gavs ut 2008 och ni vet hur det är ofta med böcker som inte gavs ut precis nyligen. De kan vara så svåra att få tag på. Boken är slut på förlaget, finns inte på något antikvariat, ständigt utlånad på biblioteken osv. Tillslut hittade jag en på ett litet bibliotek i stockolmsområdet. Men, jag skulle vilja ha en egen så om någon av er läser det här inlägget och har boken och gärna vill sälja den, snälla hör av er till mig. Eller hr av er om ni vet någon annan som har den som kanske vill sälja den, eller om ni råkar se den någonstans. Min mejladress finns längst ut på högra kanten på bloggen.

:-)

Nu tänkte jag i alla fall delge er några recept ur den här boken. Ett jättegott recept på hel kyckling som fylls med en massa godsaker som citron, oliver och ingefära. När jag berättade för sonen att vi skulle laga hel kyckling så blev han först jätteglad. Åh vad gott! utbrast han. Men sedan när jag om hem med den färska kycklingen tyckte han inte alls det var så trevligt. Det där tänker inte jag äta! fick jag höra då. Faktum är att vi oftast väljer kycklingfilé när vi lagar en kycklingrätt hemma hos oss. Och är man lite känslig är det förstås mindre jobbigt att se en filé jämför med en hel kyckling.

Men för att du ska kunna göra det här goda receptet måste du först röra ihop en jättegod kryddblandning. Alternativt om du hittar en liknande färdigblandad krydda att köpa om du inte vill göra egen. Kryddblandnigen gnider man in hela kycklingen med.

Ras al-hanout betyder ” bäst i butiken” och  är en kryddblandning om förknippas med det nordafrikanska köket, och kan innehålla upp emot trettio olika kryddor.  Det här receptet är på en enkel basblandning som är mycket, mycket god. Och fungerar jättebra som en rub som du gnider in  kyckling, kött och ”köttiga” fiskar som ton- eller svärdfisk med.

Ras al-hanout  (ca 1,25 dl)

4 msk malen kanel

2 msk gurkmeja

1 msk mald svartpeppar

1,5 tsk mald muskot

1,5 tsk mald kardemumma

1,5 tsk mald kryddnejlika

Blanda all kryddorna i en skål och rör om ordentligt. Förvara kryddblandningen på en sval, mörk plats i en lufttät burk.

Citronkyckling med oliver (4 pers)

1 hel kyckling 2-2,5 kg

10 gröna oliver

5 svarta oliver

4 vitlöksklyftor skalade

1 msk rivet citronskal

2 schalottenlökar, grovt hackade

7-8 cm färsk ingefära, skalad och delad i tre bitar

2 msk olivolja

saften av 2 citroner

1 msk ras al-hanout (se ovan)

Gnid in rikligt med salt inuti och utanpå kycklingen. Blanda oliver, vitlök, citronskal, chalottenlök och ingefära. Fyll kycklingen med blandningen. Blanda sedan olivolja, citronsaft och ras al-hanout i en skål.  Gnid in kycklingen med marinaden. Bind upp kycklingen. Lägg kycklingen på ett galler ovanför en långpanna. Stick in en termometer i tjockaste stället på låret. Stek kycklingen i ugnen på 200 grader tills termometern visar 70 grader (ca 60-70 minuter). Låt kycklingen vila på en skärbräda 10-15 minuter innan den trancheras.

Visst är det ett fint ord tranchera. Att tranchera kycklingen är i alla fall något som jag måste träna på. Det blev inte så jättesnyggt den här gången. Men nu har jag hittat en film från kronfågeln där man visar hur en kyckling ska trancheras. Jag ser då att jag gjorde rätt men jag behöver nog en bättre kniv nästa gång.

Couscous med aprikos och chili

Till kycklingen serverade jag couscous blandad med bland annat aprikos och chili. Den söta och lite heta kombinationen passade jättebra till kycklingen.

Couscous med aprikos och chili

2,5 dl couscous

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta, pressad

ca. 150 g torkade aprikoser

1 röd chilifrukt

1 mogen tomat

saften av en lime

0,5 dl korianderblad

0.5 dl persiljablad

salt

Laga couscousen enligt anvisningarna på förpackningen. Ställ åt sidan. Hetta upp 1 msk av olivolja i en stekpanna på hög värme. Skrapa ur frön och mellanväggar och finhacka chlifrukten. Skär aprikoserna i halvstora bitar. Hacka tomten. Fräs vitlök, aprikos och chili. Tillsätt resten av olivoljan, couscous, tomathack, limesaft, koriander, persilja. Blanda runt så att allt blir varmt. Smaka av med salt.

Servera tillsammans med kycklingen. Om man vill kan man också servera en kall sås på yoghurt, lime och ingefära.

Smaklig måltid!

Just det! en och annan kanske undrar vad man kan dricka för vin till den här maten. En lite fylligare chardonnay passar bra. Och vi har hittat en riktigt bra syafrikansk chardonnay. Simonsig Chardonnay (2032) är ett tort, fylligt och smakrikt vin. Men ändå åt den mer strama och lite lätt fatlagrade stilen. Ett trevligt vin som passar mycket bra till de här maten.

                                              Tant gul :-)

Etiketter:, , ,

7 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages