15

Cannelloni med ricotta och spenat

Posted by Tant Gul on 7 januari, 2013 in Mat |

 

Efter all julmat och smarriga nyårsmenyer är jag verkligen sugen på att laga något helt annat, till exempel egen pasta. Gärna cannelloni med ricotta och spenat. Det är ju så gott och en favorit för hela familjen. Jag tror att till och med vår matglada katt gillar det. :-)

Hur du gör egen färsk pastadeg kan du se i ett tidigare inlägg. Eller så köper du färska (eller torkade) lasagneplattor eller cannellonirullar. Men det är faktiskt inte så svårt att göra egen pasta. Det viktiga är att få rätt konsistens på degen. Inte för fuktig och inte för torr. Och det kan kräva att man måste prova ett par gånger innan man får till rätt konsistens. Eller så hittar man rätt med en gång. Så har det varit hemma hos oss. Min man har fått till degen med en gång men jag har fått göra om flera gånger innan jag har lyckats. Man måste inte heller ha en pastamaskin, även om det underlättar. Det går också att kavla ut degen med en kavel.

Bara det finns tid för det tycker jag om att laga mat så mycket som möjligt från grunden. Det är också kul att göra egen pasta tillsammans med barnen. De kan vara med och kavla ut degen med kavel eller maskin. Och gör man inte lasagne eller cannelloni kan var och en forma sin egen pasta. Degen går också att ha i kylen och så kan man använda den till flera måltider.

Cannelloni med ricotta och spenat (4 pers.)

Koka lasagneplattorna eller cannellonirullarna i ett par minuter. Låt de ligga och rinna av på en kökshandduk eller hushållspapper. Gör fyllningen.

Ricottafyllning

300 g finhackad bladspenat

500 g ricotta

2 krm salt

Blanda spenat, ricotta och salt i en matberedare eller med en stavmixer. Lägg ut fyllningen mitt på plattorna. Rulla ihop och lägg rullarna med skarven nedåt i en smord form.

Täck med béchamelsås och toppa med tomatsås. Se tidigare inlägg och recept på en god tomatsås. Sätt in  formen mitt i ugnen i 20 minuter i 225 grader.

Béchamelsås

3-4 dl mjölk

100 g smör

2 msk vetemjöl

1 krm riven muskotnöt

1 krm salt

1 krm peppar

Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Tillsätt salt, peppar och muskot. Häll på mjölk i omgångar tills såsens får en lagom tjock konsistens. Rör hela tiden så att det inte klumpar sig eller fastnar i kastrullbotten.

 

Det finns förstås många andra goda fyllningar som man kan ha i cannelloni. Testa dig fram utifrån vad du har hemma och tycker om. Här kommer några fler förslag:

– köttfärsröra

– kesella och svampfyllning

– kesella och rökt eller kokt skinka

– kesella, gorgonzola och spenat

– getost, rucola och nötter

                                                        Tant Gul :-)

Etiketter:

15 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages