8

Butternutsoppa med curry

Posted by Tant Gul on 31 januari, 2013 in Mat |

Butternutsoppa-med-curry

Det kan ju tyckas lite konstigt att lägga ut ett recept på pumpa den här tiden på året. Men det är ju faktiskt så att vissa pumpasorter finns i butiken under större delen av året.  I går bestämde jag mig för att tillaga den buttenutpumpa som jag hade köpt veckan innan. Resultatet blev en supergod soppa. Ni som tycker om currykryddad mat à la det indiska köket ska särskilt uppmärksamma den här soppan. Kombinationen av den söta, nötaktiga smaken från pumpan och den lite heta currykryddan är jättefin. Och får mig att tänka på några av de indiska restauranger här i Stockholm som kanske inte helt har försvenskat den fina indiska mattraditionen.

Inspirationen fick jag från ett recept på currysoppa hos Amy (Amy’s Piece of cake). Jag har dock utvecklat receptet lite. Inte för att det var något fel på ursprungsreceptet. Inte alls. Men att utveckla och prova sig fram -det är ju det som är så kul och spännande med mat.

Butternutsoppa med curry

1 butternutpumpa (ca 650-700g),

1 röd eller gul lök (jag föredrar röd lök)

1-2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1 msk currykrydda

1 grönsaksbuljong  + 7 dl vatten (eller mer)

1 dl grädde

salt/havssalt

1 msk olivolja

Sätt ugnen på 200 grader.  Skölj och torka pumpan. Dela, kärna ur och skär pumpan i bitar eller klyftor. Pensla klyftorna med olivolja och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö över havssalt. Stek/rosta i ugnen i ca 20 minuter, tills pumpan är mjuk.

Låt pumpan svalna något. Skär bort skalet och dela ev. pumpaköttet i mindre bitar. Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök, vitlök och curry i cirka 5 minuter. Löken ska bli mjuk men inte få färg. Lägg i pumpabitarna och fräs samman någon minut. Häll i buljongen (1 buljongtärning och vatten). Koka upp och låt puttra ett par minuter. Mixa soppan slät. Tillsätt grädde och ev. mer vatten till den konsistens som du vill ha. Smaka ev. av med salt.  Låt soppan bli varm igen.

Ringla gärna över en liten skvätt olivolja samt garnera med rostade pumpakärnor när du serverar soppan. Smaka och njuut!

Butternutpumpa

Butternutpumpa-bild-2

Jag fick äta och njuta av soppan ensam i går. Sonen har ju förstås inte någon matlust just nu. Men, när mannen kom hem så utbrast han ”Men åh vad gott det luktar här hemma! Vad har du nu lagat för smarrigt?!”  Jag tog givetvis fram det som var kvar av soppan. Ni vet, vägen till mannens hjärta ….:-)

Tant Gul :-)

 

Etiketter:, , , , ,

8 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages