4

Besök på handelsträdgården och grön pesto

Posted by Tant Gul on 19 augusti, 2011 in Mat |

I går kom jag äntligen iväg till handelsträdgården som ligger straxt utanför  det lilla samhället där vi bor. Jag hoppades på att hitta något fynd till min trädgård som till exempel ett fågelbad i sten/betong. Jag ville också bli inspirerad och få idéer. Något fynd blev det inte, däremot upptäckte jag vad häcken som går runt vissa delar av vår trädgård heter, samt vad det lilla träd som har så väldigt vackra blommor heter. Det sistnämnda visades sig vara en Syrenhortensia. Vackert namn på ett vackert träd.

Jag fick också en del idéer. Bland annat vad jag skulle kunna plantera längst med trädgårdsgången. Men jag glömde snabbt bort det då jag plötsligt fick se en bedårande vacker ros. Förälskelsen slog ner som en blixt från klar himmel. Jag läste på etiketten som hänger ovanför rosen att den heter Botanica 82.

Jag har en del vita rosor i min trädgårdOch en fantastisk sammetsröd sort. De flesta rosorna såg rätt så risiga ut när vi flyttade in i huset men jag har  försökt att pyssla om dem så gott jag kunnat.  Och i år är de riktigt fina. Jag vet inte om det är ren tur eller om jag faktiskt har god hand med rosor. Jag har alltid velat ha en rosenträdgård men jag har ju hört att de kan vara rätt så svåra att sköta. Och tänkt att det är nog inget för mig. Men nu funderar  jag i alla fall på att köpa den här vackra rabattrosen som ska blomma långt in på hösten. Det kan ju inte skada att ha lite  vackra blommor då också, eller hur…….

Bonica 82

Nu är det fredag igen! och min sista semesterdag. Enkelt att laga och gott till fredagskvällen är grön pesto med färsk pasta. Det finns ju rätt många recept på pesto. Här är ett som vi gör ibland. Det är med lite citronsaft i. Och man kan använda färsk basilika eller ruccola. Ibland är jag slö (eller effektiv) och gör peston i matberedaren. Men egentligen ska väl peston mortlas i en mortel. Jag har fått lära mig att när man gör peston i matberedaren blir vitlöken mycket skarpare i smaken.  Receptet är på ett ungefär eftersom när jag gör pesto improviserar jag och smakar mig fram till en bra pesto.  Det är också gott att servera några skivor luftorkad italiensk skinka till..

Pesto (ca 4 pers)                                                      
ca 1 kruka färsk basilika eller ruccola
ca 25 g pinjenötter eller valnötter
ca 1 vitlökslyfta
ca 1 dl fin olivolja
ca 25 g riven pecorino eller parmesanost
1/2-1 msk citron
salt
nymalen peppar

ca 400 g pasta

Mortla, eller mixa, först vitlöken och nötterna med osten. Ta sedan med basilika/ruccola och sist olivoljan och citronsaften. Och så smaka av med salt och svartpeppar. Koka färsk bandpasta eller spagetti  enligt anvisningarna på förpackningen. Vänd ner peston i den avrunna pastan. Lägg upp på tallrikar, ta några tag med svartpepparkvarnen och dekorera med några basilikablad. Servera med riven ost samt svartpeppar.

 

 
Så enkelt men så gott! Jag lägger ut några fler bilder från handelsträdgården inom kort.
Trevlig fredagskväll
 

Tant Gul  :-)

 

Etiketter:, ,

4 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages