14

Baka baka morotskaka….

Posted by Tant Gul on 6 januari, 2014 in Mat |

Morotskaka bild collage

Idag var vi och åkte skridskor i ishallen. Det är tur att den finns så att barnen åtminstone kan få utöva några vintersporter den här snölösa vintern. Det kändes som att alla invånarna i vårt lilla samhälle var och åkte skridskor idag. Åtminstone de flesta av det manliga könet verkade hålla till i hockeyrinken idag. Och det är i och för sig sällan några kvinnor eller unga tjejer ute på isen de tider det är tillåtet med klubba. Så lite kan jag känna att jag är inne i en förbjuden sfär när jag är med min son och åker på skridskor på klubba-tiderna. Det är fortfarande väldigt mycket männens arena. I alla fall i vår ishall. En och annan man småler lite överseende när jag hamnar i vägen för ett skott eller råkar stå mitt framför ett mål samtidigt som jag ser hur de tänker ”Vad har den där tanten här att göra? Kan inte hon sitta uppe i caféet och fika som alla andra mammor. Eller vara på isen när det är klubbfri tid och alla andra tanter rumlar och staplar runt på isen”. Men den här tanten backar inte för sånt trams. Herregud när jag gick i skolan var jag alltid med och spelade basket, fotboll, pingis och brottades med grabbarna. För mig var det lika självklart som att jag sminkade mig, hade högklackade skor, gick i dansskola, hoppade twist och osv. Konstigt nog var det aldrig någon i skolan eller klassen som ifrågasatte hur jag var. För givetvis var det lite udda. Men jag har många gånger undrat vad mina lärare tänkte om mig. De hade nog inte helt lätt att placera in mig i ett fack, som man så gärna vill göra.

För cirka fyra-fem år sedan var det jag som lärde min son att åka skridskor. Framlänges förstås men också att åka baklänges. Jadå sonen var så imponerad av mitt baklängesåkning. Att stå och åka skridskor tog inte lång tid för sonen att lära sig. Typ en timme sedan var han igång.

Under åren har han förstås utvecklat sitt skridskoåkande en hel del (han har ju bland annat en pappa som är väldigt duktig på skridskor) och idag var det sonens tur att lära mig. Jag fick lära mig både skridskoåkning och klubbteknik. Det som är det största problemet för mig är att bromsa in. När jag var yngre och åkte skridskor så hade jag det man då kallade konståkningsskridskor och idag har jag så kallade hockeyrör. Och man använder ju olika teknik på de olika modellerna när man ska bromsa in. Och jag kan inte få in tekniken som man använder på hockeyrör. Men skam den som ger sig. :-)

Väldig mycket god mat, kakor och annat har det varit under helgerna. Den här helgen bakade jag en smarrig morotskaka. Morotskaka var ju så inne ett tag att jag tröttnade helt på det. Alla skulle bjuda på det. Men nu har sonen provat det ett par gånger när vi har fikat ute och blivit så förtjust. Och jag tänkte att det kan vara kul att prova att baka en sån igen. Jag hittade ett jättebra recept hos Leila. Kakan blir saftig och håller sig både saftig och god i flera dagar. Jag drog dock ner på mängden florsocker i frostingen. Det blev bättre, tyckte jag.

Morotskaka

3 ekologiska ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1tsk vaniljsocker

3 tsk bakpulver

1 1/2 tsk malen kanel

1 tsk malen kardemumma

1/2 tsk malen ingefära

1 nypa salt

1 1/2 dl solrosolja eller rapsolja

4 1/2 dl morötter

Sätt ugnen på 150 grader. Råriv morötterna.  Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vänd ner försiktigt i äggsmeten. Tillsätt olja och rårivna morötter. Smörj och bröa en kakform (24 cm i diameter)  med löstagbara kanter. Fyll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka. Den ska inte vara kladdig.

Låt morotskakan svalna.

Frosting 

60 g mjukt smör

ca 2-3 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

Skal av 1 lime

100 g Philadelphiaost

Mixa alla ingredienser krämig med en stavmixer. Bred frostingen över kakan.

Så börjar en ny arbetsvecka. Och jag är i full färd med att planera och förbereda årets första vinprovning som jag/vi ska ha hemma hos mig den här gången. Ingen rast ingen vila…tur att det är så trevliga saker man måste ta tag i. :-)

                                    Tant Gul :-)

Hockey i ishallen

Etiketter:,

14 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages