15

Bageri- och konditorkurs, surdegsbröd

Posted by Tant Gul on 13 november, 2013 in Mat |

Den senaste tiden har varit fullspäckad av kurser och konferenser både på jobbet och privat. Och i fredags avslutade jag med att hålla ett seminarie om Hälsa på min arbetsplats. Vad är hälsa, egentligen. Ja det har förstås en helt annan betydelse idag än för till exempel 100 år sedan. Då handlade mer om att överleva, få mat för dagen. Leva ett något så när drägligt liv. Idag handlar hälsa mer om välbefinnande. Att leva. Något som har olika innebörd för olika människor. På mitt seminarie diskuterade vi frågor som hur vi mår, vad som får oss att må bra, vad som får oss att inte må bra, hur hanterar vi olika situationer som till exempel stress.

Bagerikurs hos Bgeri Urban Deli baugette Collage

Innan höstlovet var jag tillsammans med en god vän en kväll efter jobbet på en bageri- och konditorkurs. En kväll som fick oss båda att känna välbefinnande. :-) Det var Urban Deli bageri som höll i den. En  jättetrevlig kurs med trevliga och engagerade kursledare. Vi fick bland annat prova på att baka surdegsbaguetter. Eftersom kursen bara var en kväll så var degen redan på färdig när vi kom dit. Men det var roligt att få se och känna på kvalitén på degen. Kursupplägget är trevligt och inbjudande å man också blir bjuden på vin och tilltugg under tiden som en bagare och konditor berättar, ger tips och råd. Glada och inspirerade lämnade vi motvilligt bageriet sent på kvällen.

Att använda surdeg – är så som man gjorde när man skulle jäsa bröd förr i tiden. Man sparade en bit bröd från det ena baket till det andra. På så sätt bevarade man degen  ”levande”. Om man startar en surdeg är den hållbar i kylskåpet i cirka en vecka. Men man kan också frysa in surdegen och då håller den sig i cirka 1 år. Tina bara surdegen och låt den få rumstemperatur innan den används för bakning.

Grundsurdeg

Dag 1.
1 dl vatten, ca 40 ºC
1 dl grovt rågmjöl
Ev. 100 g rårivet äpple eller 1 msk honung eller 10 g (ca 1/4 pkt) jäst
Blanda vatten mjöl och ev. äpple, honung eller jäst i en rostfri bunke. Låt bunken stå täckt med bakduk i rumstempereratur i 3 dygn. Alternativt i 2 dygn om det är äpple, honung eller jäst tillsatt i vatten – och mjölblandningen. Rör om varje dag.

Dag 3 eller 4.
1 l vatten 40 ºC
1 l grovt rågmjöl
Tillsätt vatten och mjöl i degen och blanda. Degen ska vara lös. Låt stå övertäckt med bakduk i rumstemperatur i 1 dygn.

Dag 4 eller 5
Använd degen direkt enligt recept eller dela upp degen i mindre portioner och frys in.

Vill man göra en vetesurdeg så är det bara att byta ut rågmjölet till vetemjöl i stället.

Apropå vetemjöl så fick jag lära mig att bagare använder ett särskilt fint vetemjöl som ger extra fina bröd. De finns inte att köpa i vanliga mataffärer men, det är visst på gång. Jag som trodde att de använde samma sorts vetemjöl som oss hemmabagare.

Visp bagerikurs hos Bageri Urban Deli

Surdegsbaguette

Mm…surdegsbaugette med skivor av brieost och ruccola emellan.

Fortsättning följer…

                                                                  Tant Gul :-)

Etiketter:

15 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages