9

Baba ganoush (aubergineröra) och Tahini (sesampasta ) eller att steka auberginer på spisplattorna.

Posted by Tant Gul on 6 mars, 2013 in Mat |

Baba ganoush bild 2 I helgen stekte vi entrecote och bakade grönsaker i ugn. Till det gjorde jag Baba ganoush. En röra på bakad och mosad aubergine som blandas med citron, vitlök och sesampasta. Den här röran är så god och passar till så mycket. Till grillad kött och fisk. På buffén. Till plockmat m.m.  Jag passade också på att göra egen Tahini eller sesampasta. Jag tycker att sesampastan man köper är stickig i smaken. Den jag gör själv får en mjukare eller mildare smak. Mycket godare, tycker jag.

sesampasta

Aubergineröra

2-3 auberginer, ca 500-600 gram

4 vitlöksklyftor

0,5 dl olivolja

saften av 2 citroner (valfritt)

3 msk tahini sesampasta (valfritt)

0,5 tsk salt

2 krm vitpeppar

ev. 1 tsk stevia strö (eller strösocker)

Dela auberginerna och baka dem med skalet nedåt i en ugnsform i ca 40 minuter, 1 200 grader. Skala vitlöksklyftorna och rosta dem tillsammans med auberginerna de sista tio minuterna. Låt auberginerna svalna något. Skala eller riv av försiktigt det svarta skalet. Lägg innanmätet samt vitlöken i en skål mixa med stavmixer eller i en matberedare. Rör i olivolja, citronsaft, sesampasta, salt, vitpeppar och ev. en gnutta socker. Smaka av. Krydda ev. mer om det behövs.

Lägg upp aubergineröran i en skål och strö t.ex. över hackad persilja, färsk mynta, paprika eller chilipulver. Eller häll en tunn stråle olivolja över röran.

På tal om aubergine så fick jag ett mejl från en arbetskollega igår. I mejlet fanns en länk till en artikel i Dagens juridik. Den handlade om en kvinna som hade stekt auberginer på maxvärme direkt på spisplattorna. Det hade förstås orsakat rökutveckling. Brandkåren rykte ut. Kvinnan åtalades för allmänfarlig vårdslöshet. Tingsrätten kom dock fram till att kvinnan haft uppsikt över auberginerna och att det därför aldrig var någon fara för brand som i sin tur hade kunnat leda till fara för annans liv eller hälsa. Så nu vet vi det. Det är bara att fortsätt att steka aubergine eller pannkakor eller vad ni nu känner för direkt på spisplattorna. Det är inte någon fara. :-)

Må så gott!

   Tant Gul :-)

 

Etiketter:,

9 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages