9

Äppel päppel mos…

Posted by Tant Gul on 4 september, 2011 in Mat |

Jag som så många andra som har en trädgård och äppelträd har nu full upp med att ta hand om godsakerna. För mig är det en ny (eller egentligen nygammal) erfarenhet. En positiv sådan. Jag tycker det är underbart att plocka alla dessa underbara och vackra frukter. Känna doften och smaken. Det påminner mig om vår fruktkällare som vi hade när jag var barn.  Äpplen är ju goda att äta som de är men jag gör också gärna enkelt äppelmos som jag sedan fryser in. Moset använder jag till mat, äppelpaj eller äter som det är med mjölk och kanel. Jag älskar det och har fullt sjå med att inte äta upp allt på en gång  när det är färdigkokt.

Enkelt äpplemos                                            

1 kg äpplen
1/2 dl vatten (eller mer)
ca 1/2 dl socker (eller mer)

 Använd väl mogna äpplen.  Skala och kärna ur äpplena. Det är viktigt att ev skadade partier och  insektsangrepp skärs bort. Lägg de färdigansade äppelklyftorna i kallt vatten så att de inte mörknar. Koka upp på svag värme så att det inte bränner vid. Rör om då och då. Känn med en provsticka att äpplena är mjuka. Rör ner sockret och låt koka upp igen. Mixa med en mixerstav om du vill ha mos helt utan äppelebitar i. Häll upp i frysburkar i passande storlekar. Låt svalna och sätt på lock. Förvara burkarna i frys. Där är mosets hållbarhet ca 1 år. Ta fram så mycket som går åt och låt tina i kylskåp. Mosets hållbarhet i kylskåp är begränsat till 1-2 veckor.

 Tant Gul  :-)

Etiketter:

9 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages