10

Så var det dags igen för ”äkta” Spaghetti Carbonara

Posted by Tant Gul on 11 november, 2011 in Mat |

Jaha så var mannen igång igen då! Med vad då? undrar ni förstås.. jo med att laga en ”äkta spaghetti carbonara” . Och sonen och jag irrar mest omkring och väntar lyckligt på att få avnjuta en av våra favoriträtter. Så nu passar  jag på att lägga över mitt inlägg om carbonara från min gamla blogg.

Vår son tycker det är gott och spännande med mat. Han var tidigt med och lagade mat tillsammans med oss. Givetvis har han några favoriträtter. Bland annat Spaghetti Carbonara. En, enligt min man, äkta Spaghetti Carbonara. Ofta är det han som lagar den rätten. Det är inte en ”Carbonara” som man blev serverad på många lunchställen för cirka 10-15 år sedan. Ni vet med redd mjölksås, smaklös skinka och gröna ärtor. Nä det här receptet består av grädde, riktigt fläsk och en vällagrad parmesan… Spaghetti Carbonara är inte alls så svårt att göra men den ska lagas och ätas ”a la minuté”. Den ska serveras och ätas direkt när den är tillredd. Parmesanosten är mycket viktig i den här rätten, tycker jag. Det är liksom den som gör det. En extra vällagrad smakrik parmesan ska man helt enkelt unna sig när man lagar Spaghetti Carbonara.

När jag sitter och skriver det här blogginlägget kommer jag att tänka på att den allra bästa Spaghetti Carbonara som jag har ätit (bortsett från den vi gör själva förstås) var för cirka 6 år sedan. Det var på en restaurang i Rom, La Campana. Rom äldsta restaraurang med anor ända från 1500-talet. Enligt reklamen ska kända personer som Goethe och Picasso ätit på den restaurangen. Min man hade bjudit mig på en födelsedagsresa till Rom.Och skulle nu också bjuda ut mig på middag. Och vi hade läst om restaurangen innan vi åkte iväg. De skulle servera fantastisk mat ur det klassiska romerska köket. När vi kom fram till adressen där restarurangen skulle finnas så gick vi förbi adressen flera gånger. Hade vi fått fel adress? Det såg verkligen inte ut som om en av Roms bästa restauranger låg där. Adressen låg inne i en gränd och de fönster som skulle tillhöra restaruanglokalen var fördragna med enkla, färglösa gardiner. Till slut gick vi i alla fall in. Och vi möttes av äldre strikt klädda herrar och en av dem visade oss fram till ett bord dukat med vit stel linneduk. Vi åt fyra rätter bland annat Spaghetti Carbonara, enligt tradition ska man beställa fem rätter, men fyra rätter är mer än nog. Maten och vinet var underbart gott. Underbart!

Spaghetti Carbonara (4 pers)
500 g spaghetti (gärna färsk)
300 g sidfläsk eller rökt bacon
1 dl grädde
4 ägg
150 g riven vällagrad parmesan
2 klyftor finhackad vitlök
olivlja
svartpeppar ur pepparkvarn
salt
färsk basilika

Sätt på pastavatten. Grovhacka sidfläsk eller bacon. Lägg i spaghetti i det kokande vattnet. Fräs sidfläsk/bacon i en stekpanna på ganska hög värme så att det blir gyllenbrunt och lite knaprigt. Håll det varmt. Vispa äggen i en skål. Häll i grädden och nästan all riven parmesan i skålen och vispa så att det får en krämig konsistens. Fräs finhackad vitlök i lite olivolja i stekpannan. Lägg i den färdigkokta spaghettin i stekpannan och rör om i olivoljan och vitlöken. Häll över äggröran. Rör snabbt om i spaghettin. Strö över sidfläsk/bacon. Krydda med svartpeppar och salt. Lägg upp på uppvärmda tallrikar. Krydda med lite mer svartpeppar och strö över parmesan och färska basilikablad och servera. Ät och njuut..

Va! vadå? vill ni ha ett vintips också. Okej :-)  Det går lika bra med ett fruktigt och blommigt italienskt vin som till exempel en soave, då kan jag rekommendera Allegrini  Soave Classico.  Alternativt ett mjukare och bärigt rött vin som till exempel Masi Bonacosta Valpolicella.

Här kommer en länk till trevliga restaurangen i Rom.

http://www.revealedrome.com/2010/10/la-campana-the-oldest-restaurant-in-rome-at-piazza-navona-for-cucina-romana.html#tp

Tant gul:-)

Etiketter:

10 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages